torsdag 7 januari 2010

Recept på semlor

Blev så sjukt sugen på semlor.
Ja! jag vet att man inte ska äta dem ännu, men kanske finns det ändå någon som vill dela med sig av sitt recept till mig?

1 kommentar:

  1. Semlor - Publicerat DN 2007-03-19
    Portioner: ca 16 små eller 8 stora
    Tid: 2 timmar
    Ingredienser
    2 dl mjölk
    75 g smör eller margarin
    25 g jäst
    1 dl kesella
    2 krm salt
    5 msk socker
    2/3 tsk stött kardemumma
    ca 7 1/2 dl vetemjöl
    uppvispat ägg till pensling
    Fyllning:
    ca 100 g mandelmassa
    vispgrädde
    florsocker
    Värm mjölken till fingerljummet (max 37 grader).
    Häll mjölk, smöret i klickar, smulad jäst, kesella, salt och socker
    och stött kardemumma (frön man krossar själv i mortel har mest smak) i en skål och blanda.
    Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig, inte alltför stadig deg.
    Jäs degen övertäckt i cirka 30 minuter.
    Sätt ugnen på 225 grader.
    Stjälp upp den jästa degen och knåda den.
    Forma den till en längd som skärs i 16 jämnstora bitar.
    Rulla varje till en rund bulle
    Jäs bullarna på plåt i cirka 30 minuter.
    Pensla med uppvispat ägg.
    Grädda bullarna till fin färg, cirka 11 minuter, mitt i ugnen.
    Låt svalna.
    Skär av ett lock och gröp ur lite inkråm ur varje bulle som ska bli semla.
    Blanda ungefär hälften av inkråmet med mandelmassan och några matskedar mjölk.
    Vispa grädden.
    Fyll semlorna med en klick mandelmassa och vispgrädde.
    Lägg på locket och strö pudersocker över.

    Hälsningar
    Jaroq

    SvaraRadera